Handgeweven kelims uit Turkije

Handgeweven kelims uit Turkije

Opnieuw woon ik in Turkije sinds september 2020! En wel in mijn eigen woning in het dorp Güzelçamlı! Vanuit hier zal ik schilderen & workshops geven. Daarnaast is mijn kunst te koop via deze website, hier verkoop ik ook de mooie kelims die ik hier vind. 

Omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe uitdagingen, ben ik enkele jaren geleden begonnen met het maken van kussens van diverse duurzame stoffen die ik onder andere in Turkije heb gekocht. Naast het schilderen & creëren en heb ik een passie ontwikkeld voor de Turkse cultuur, met name de mooie kelims die in Turkije gemaakt worden.

Kelims zijn plat handgeweven tapijten gemaakt van schapenwol en dienen diverse doeleinden.Ze worden o.a.gebruikt als wandkleed, om de warmte binnen te houden en de kou buiten. Als vloerkleden en om op te eten, om kamers van elkaar te scheiden, als bidkleedjes. De kleden zijn rijk versierd met motieven en geometrische patronen. Er wordt gezegd dat kelims de vroegst bekende vorm van tapijtkunst zijn.
De kelims die ik heb meegenomen uit Turkije hebben diverse oorsprongen, ik noem er een paar hieronder:

❖ Cicims: Deze vinden de oorsprong in Konya en Fetiye, centraal/ Zuid-Turkije. Het woord Cicim komt van ‘Cici’wat liefje of schattebout betekent. In deze kelims worden vaak de symbolen van een ramshoorn en het blauwe oog verwerkt. Deze staan symbool voor de kracht van de vrouw. De kelims zijn van puur wol en geverfd met natuurlijke pigmenten. De traditie is dat deze kelims werden gemaakt voor de bruidsschat en werden opgeborgen in de bruidskist. Met als gevolg, als ze later tevoorschijn werden gehaald, als nieuw leken.

❖ Een Sine uit Oost Turkije. Het woord Sine komt van Senneh, een stad in Iran. Deze kelims werden vooral geweven door Koerdische Nomaden en er werd een speciale techniek gebruikt. Deze kelims zijn rijk aan kleine figuren en ruiten. Doordat er met regelmaat kleine openingen in geweven zijn, waren deze kelims zeer geschikt om als ‘airco’ te dienen in de tent.

❖ Een bijzondere kelim uit Van, Noord-Oost Turkije. Deze kelim heeft een prachtig ‘tribal’motief en is van puur schapenwol. Wol op wol ingeweven, dit maakt de kelim sterk en slijtvast. Passend in een interieur in deze tijd.

❖ Een kelim Suzani sofra uit Oost Turkije. Sofra betekent tafel, sofrasi staat voor ‘de avondmaaltijd’. Het is gebruikelijk in Turkije om op de grond te eten. Nadat het kleed is uitgespreid komen alle Turkse hapjes tevoorschijn en worden uitgestald te midden van alle gezinsleden die rondom het kleed zitten. Een gezellige gebeurtenis die ik ook meerdere malen heb meegemaakt.

De wevers, dat zijn hoofdzakelijk vrouwen, weven ook vaak haar van kamelen of ezels in de tapijten. Dat gebeurt met een reden. Als de kleden dan in tenten gehangen of gelegd worden, dan hebben ze een dierlijke geur. Dit houdt andere dieren op afstand. Vaak worden ook haren van grootmoeders in de kelim geweven, dit als herinnering en symboliek van kracht. Vroeger werden de kelims geverfd met natuurlijke pigmenten. Dit is ook terug te zien in de kelims die ik verkoop. Er zitten kleurschakeringen van dezelfde kleur in, dit brengt een natuurlijke harmonie in het kleed en maakt elk exemplaar bijzonder.

Een kelim past prachtig in een klassiek, modern of industrieel interieur en geeft uw kamer een unieke uitstraling. 

Evie Mol Art

More Than Art, creativity from the heart

07-08-2020 Deel
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl