Expressions for justice 'Reizende expositie' in samenwerking met IJM Nederland en Arsprodeo

Voor deze expositie heb ik een bijdrage geleverd in de vorm van een tweeluik. 

De titel van het schilderij is 'gevangenschap en bevrijding'.
Het werk heeft een formaat van 80 x 100 cm. Ik heb gemengde technieken gebruikt op canvas. 

Met dit werk heb ik het contrast weer willen geven tussen gevangenschap in prostitutie en de vrijheid in Christus door de Heilige Geest.


Deel 1 
De helse pijnen van binnen, (de rode kleur) het besmeurd worden, (het zwart en de kranten, de wereld gaat over haar heen). Dit keer op keer weer te moeten horen, voelen en ondergaan...de cijfers liegen er niet om. 
Sinds prostitutie in Nederland legaal is, is er een groei in aantallen. Dit heb ik weergegeven door het turfsysteem aan de zijkant. Dit patroon heb ik gebruikt om het aspect van gevangenschap weer te geven. Het rode zijde als leugen dat het mooi zou moeten zijn....

Deel 2: 
Ik wilde graag het contrast scherp weergeven en bevrijding door Jezus centraal stellen. 
Door Hem kunnen wij genezing ontvangen, hier spreekt ook Jesaja 61 over. Deze tekst is verwerkt in het kunstwerk. Hij zal gebrokenen van hart genezen en voor gevangenen vrijlating uit laten roepen. 
Het goud staat voor de kostbaarheid, dat Jezus jou ziet als een kostbare schat waar Hij voor gestreden heeft aan het kruis. Tevens staat het voor de aanwezigheid van God als licht om jou heen. 
De vlinder geeft hoop en nieuw leven! 

Tijdens het maken van deze werken heb ik regelmatig contact gehad met mijn vriendin Erika Molenaar uit Huizen die momenteel in Thailand, in Pattaya onder de prostituees werkzaam is als muzikant en coach. Haar verhalen over de vrouwen daar trof mij en raakte mij in mijn ziel. Zo kwam het nog meer tot leven. 

Evie

De reizende expositie "Expressions for Justice" is een samenwerkingsproject van christelijk kunstcollectief Arsprodeo en International Justice Mission (IJM), meer speciaal haar artistieke poot: IJM Expressions for Justice. Met de expositie wordt aandacht gevraagd voor het onrecht van (kind)slavernij. IJM maakt zich o.a. sterk voor de bevrijding van (kind)slavernij wereldwijd. Er exposeren ca 25 kunstenaars met ca 35 kunstwerken.

De expositie is te zien van september 2019 t/m juni 2021 op verschillende locaties in het land. In de video zien we de expositie in galerie en boekwinkel "Look Up" in Amsterdam. We zien 5 portretten van deelnemende kunstenaars, waarin zij iets vertellen over hun werk in de expositie.

De portretten worden ingeleid door Rietje Bakker, coördinator van IJM Expressions for Justice.

www.arsprodeo.nl

www.ijm.nl

www.ijmexpressionsforjustice.nl

Tekst: Arsprodeo

10-09-2020 Deel
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl menu